Neden Yön

3

Ersoy Akdemir

DIŞYÖNDER Kurucu Üyesi & Yönetim Kurulu Üyesi

1989 yılında Altınyıldız fabrikasının İhracat bölümünde stajyer olarak işe başladım. O zamanki şartlarda Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birinde stajyerlik yapmam benim için bir şanstı. O yıllarda işler daktilolar, telex makinaları, çağrı cihazları, uydu telefonları, elle doldurulan çarşaf gümrük beyannameleri , istatistik fişleri, İthal şahadetnameleri (termiler)  ihracat kotalar için alınan SİB’ler, ithalatta ve ihracatta kambiyo kapamaları gibi enstrümanlarla işler yapılmaktaydı. Masasında bilgisayarı olan ayrıcalıklı kişi olarak görülür, laptoplar üst kademedeki yöneticilere verilirdi. O günden bugüne süreçlerin nasıl değiştiğini hepimiz görmekteyiz. Şu anda neredeyse masamızdan ithalat veya ihracat yapabilecek konuma gelmiş durumdayız. Fakat yapılacak daha çok iş var. Uzun yıllardır firma bünyesinde çalışan biri olarak hep kamu tarafında yapılacak düzenlemelerin içinde olmak veya yeni ve uygulanabilir fikirlerimizi ilgili kurumlara sunarak hayata geçirmek istemiştim. Hakan Bey bana dernek fikrini bildirdiğinde çok heyecanlanıp hemen kabul ettim. Şuna inanıyorum ki bu dernek ile birlikte Türkiye’nin dış ticaretine yön verecek fikirler ortaya koyup bunları ilgili makamlara sunacağız. Ayrıca dış ticaretin güçlenmesi için en önemli konun eğitim olduğunu düşünüyorum. Dernek bünyesindeki değerli kişilerin vereceği eğitimler ile dış ticaret uzmanları yetiştirerek dış ticareti daha güçlü bir Türkiye için çalışmalıyız. Gerçekten dış ticarete yön verenler olmak yolunda azimle çalışacağımıza inanıyorum.

Sağlıcakla kalın.

Şenol Altuntaş

DIŞYÖNDER Kurucu Üyesi & Yönetim Kurulu Üyesi

Kelime anlamı bir yere gitmek için izlenen yol, istikamet anlamını taşımaktadır.
Dünya ticareti devamlı ve çok hızlı olarak şekil değiştirmektedir. Bir yandan maliyetler artarken, karlılıklar azalmakta, diğer taraftan lojistik hizmetlerinin hızlı ve zamanında olması beklenmektedir. Günümüzde tüketiciler internet sayesinde bilgiye kolaylıkla ulaşmaktadır. Bu nedenle üreticilerin ve satıcıların operasyon yükünü düşürerek hızlı bir şekilde yön almaları gerekmektedir. İhracata yönelik üretim stratejisi geliştirip, üretim için ihtiyaç duyulan ithal hammadde girdisinin operasyon yükünü azaltmak gerekir. İthalatı azaltarak dış ticaret açığını düşürmek, her zaman, en doğru yöntem değildir. Üretim ve ihracat yapan firmalar aynı zamanda hammadde girdisine ihtiyaç duyduklarından ithalat yapmak zorundadır. Bu nedenle özellikle ihracat yapan üretici firmaların sorunlarına, ülkenin hedefleri doğrultusunda odaklanarak ve operasyon yükünü azaltarak hedeflerimize ulaşmaya çalışmalıyız.
Büyük düşünmek geleceği yakalamaktır. Hedefe yelken açmış olan bizler karşılaşacağımız tüm süprizlere hazırlıklı olmalıyız. Çok zevkli bir nehir yolculuğunun sonu, bir şelale ile bitebilir. Öyleyse bu tür sürprizlere hazırlıklı olmak için ne istediğimizi bilerek, esen her rüzgarı, yelkenlerimizi şişirip planladığımız hedeflere ulaşmak için kullanmalıyız.
Belirlediğimiz istikamet; mikro yol haritalarımızı ülke stratejisi ile birlikte makro seviyeye çıkarmaktır. Devlet iradesinin belirlediği hedeflere ulaşılmasına ve geliştirilebilmesine destek olabilmek, dış ticarette yaşanan sorunları belirleyip çözüm yollarını bulabilmek ve dış ticaretin gelişimine katkı sağlayabilmek için, Dış Ticarete Yön Verenler olarak, birlik olduk.
Bu kapsamda yapacağımız çalışmalarla, Türkiye’nin ihracat potansiyelini harekete geçirme noktasında sanayicimize ve ihracatçımıza yol göstererek birlikte ilerleyeceğiz. Bu çalışmalar aynı zamanda dış ticaret politikamızın şekillenmesine önemli bir rol oynayacaktır.

Teşekkürler. 

2
1517059275053

Fatih Kemal Barış

DIŞYÖNDER Kurucu Üyesi

Dış Ticaret benim için bir çocukluk hayaliydi. Babamın İran sınır kapısında gümrük memuru olarak görev yaptığı çocukluk yıllarımda dış ticaret yapılan TIR’ların arasında oyun oynarken dış ticaret benim için büyüklerin yaptığı “büyük büyük” işlerdi  bende büyüyünce bu işi yapacağım demiştim ve  bu tutku ile üniversitede çok farklı bir bölüm bitirsem de çalışma hayatımı dış ticarete yönelterek şekillendirdim.

Çalıştığım kurumlarda dış ticaretin gümrük, ithalat, ihracat, lojistik gibi çeşitli evrelerinde  tecrübeler kazandım ve 6 yıldır da Türkiye’nin dış ticaret  yapan önemli bir grubunda dış ticaret ve lojistik yöneticisi olarak görev yapıyorum. Uygulamanın her aşamasında yıllar geçtikçe bir çok iyileştirme ve yeniliğin geldiğini tecrübe ettim ve bu tecrübeler ile bilgi birikimimi mikro düzeyden makro düzeye  taşıma isteğim sürekli artıyordu.

Dr. Hakan ÇINAR beyin öncülüğünde kurulan ve benimde kurucu üyesi olduğum Dış Ticarete Yön Verenler Derneği  benim gibi özel sektör , akademik taraf ve kamu tarafında dış ticarete gönül veren ve ülkenin makro düzeyde dış ticaret süreçlerine tecrübesi ile katkıda bulunmak isteyenler için çok önemli bir platform  İhracatçı birlikleri , TİM ve diğer sivil toplum kuruluşları ile iş birlikleri yaparak ülke ekonomisine öneriler sunarak katkılar sağlayacaktır.

Günümüzde dijitalleşmenin getirdikleri ile birlikte dış ticaret süreçlerinde müşteri talepleri tamamen farklılaşıyor artık en doğru ürünü , en hızlı, en iyi maliyet ile ve müşterilerinizin süreçlerini izleyebildiği aşamalar ile teslim etmeniz ve bunu yaparken de rekabet için dış ticaret mevzuatlarınızın günümüz şartlarına uygun olması gerekiyor. Bu sebepler ile bu yeniliklere en hızlı Dış Ticaret profesyonellerinin adaptasyon sağlayacağını  düşünüyorum DIŞYÖNDER’in bu konulara katkı sağlamak için doğru bir platform olduğuna ve faydalı çalışmalara imza atacağına gönülden inanıyorum.

Bize Ulaşın